Tom Atomův blog

Jak hacknout účet u Vodafone? Bohužel velmi snadno.

Déle než půl roku upozorňuji Vodafone na to, že vystavují své zákazníky velkému riziku phishingu. Po celou dobu (pokaždé, když mi zavolají) se prakticky nemůžeme dohodnout na tom, abychom se společně dostali do našeho firemního zákaznického účtu. Důvod je prostý – nebudu dávat své heslo někomu na druhé straně telefonu, koho neznám a volá z běžného čísla. Operátor na druhé straně telefonu mě nedokáže spolehlivě přesvědčit o tom, že je skutečně z Vodafonu. Bohužel většina lidí tak opatrná není, jinak by už dávno měli jiný způsob ověřování.

Kontaktoval jsem několikrát Vodafone s tím, jaká vidím v jejich komunikaci rizika, ale bez reakce a nápravy. Třeba to změní tento článek.

Celý článek „Jak hacknout účet u Vodafone? Bohužel velmi snadno.“

Tom Atomův blog

Topologie firemní sítě

Po minulých tipech týkajících se bezpečnosti dat. Tentokrát rozebereme několik doporučení na topologii firemní sítě.

Příklad firemní topologie:

Stejně jako doporučujeme zálohovat, zálohovat a zase zálohovat data, doporučujeme mít zálohované i internetové připojení.

Záložní internetové připojení by mělo vykrývat případné výpadky toho hlavního a zajistit tak 100% konektivitu.

Celý článek „Topologie firemní sítě“

Tom Atomův blog

Bezpečnost firemní sítě

Přestože je Česká republika sedmou nejbezpečnější zemí z pohledu rizika kyberútoků (dle statistik Kaspersky Lab pro rok 2016), tak alespoň jednou ročně se s útokem setká 16% obyvatel.

Řešíme s klienty zabezpečení dat ruku v ruce s topologií firemních sítí a obecně prevencí před možnými druhy „blackouts“, které mohou v provozu nastat.

Dovolím si menší shrnutí, které by za nás mělo být jakýmsi „minimem“ firemní sítě s ohledem na prevenci, i ochranu firemních a osobních dat.

Celý článek „Bezpečnost firemní sítě“